,,Er heerst optimisme na de verhalen over een akkoord over uitbreiding van de slagkracht van het Europese noodfonds. Het is echter afwachten hoe ze dat precies willen doen en of alle eurolanden daar eerst goedkeuring aan moeten verlenen. De obligatiemarkten doen ook niet mee aan het enthousiasme, de rentetarieven voor Italië, Spanje en Frankrijk lopen op”, aldus beleggingsstrateeg Michel van der Stee van VanLanschot Bankiers.
De AEX-index in Amsterdam stond in de middaghandel 1,6 procent hoger op 303,48 punten. De MidKap-index klom 1,5 procent tot 486,54 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 1,1 en 1,4 procent.
Akkoord
De Britse krant The Guardian schreef dinsdagavond op basis van bronnen in Brussel dat Duitsland en Frankrijk een akkoord hebben bereikt om het Europese noodfonds EFSF te vergroten tot 2000 miljard euro. HetEFSF kan in zijn huidige vorm 440 miljard euro uitlenen.
De verruiming zou onderdeel zijn van een omvangrijk plan om de eurocrisis te bezweren. Europese diplomaten zeiden woensdag echter tegen persbureau Reuters dat de eurolanden nog geen overeenstemming hebben bereikt over de vergroting van het noodfonds voor eurolanden.
Spanje
Een nieuwe verlaging van de kredietwaardigheid van Spanje maakte weinig indruk op beleggers. De beurs in Madrid klom 0,6 procent. Ook op de beurs in Milaan, waar de hoofdgraadmeter met 1,4 procent steeg, had een verlaging van de beoordeling van 24 Italiaanse banken en financiële instellingen weinig impact.
In Europa werden afspraken gemaakt over nieuwe maatregelen om speculatie aan te pakken. Het zogeheten naked short selling, waarbij gegokt wordt op een daling van het aandeel of obligatie zonder dat diegene het waardepapier bezit, wordt verboden als het aan de Europese Commissie en Europese Parlement ligt.
Grootste daler
In de AEX was chipmachinemaker ASML de grootste daler met een verlies van 1,5 procent na tegenvallende kwartaalcijfers van iPhone-maker Apple. Bank en verzekeraar ING was de sterkste klimmer met een plus van 5,8 procent.
In de MidKap klom Unit4 ruim 3 procent na goed ontvangen kwartaalcijfers. Het softwarebedrijf handhaafde ook de verwachting voor dit jaar.
De euro was 1,3840 dollar waard tegen 1,3710 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 88,60 dollar per vat en Brentolie daalde 0,1 procent tot 111,05 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl